Olars Ulla


Hållbart mode

Vårt mål är att designa och producera kläder som har så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Det är ett pågående arbete och vi försöker hela tiden förbättra oss. Vi tycker att det är viktigt att våra kunder känner till Olars Ullas miljötänk, då det är stor del av företagets identitet.

Tillverkning

Nästan hela 2022 års vår- och sommarkollektion är producerad i Europa. Vi kan känna oss trygga med att arbetarna har anständiga arbetsvillkor tack vare EUs arbete med att förbereda, genomföra och utvärdera arbetsmiljön i Europa. Alla produktionsländer i Europa är medlemmar i ILO (International Labour Organization), vars mål är att främja social rättvisa och humana arbetsvillkor som en förutsättning för fred mellan och inom nationerna, emot barnarbete och människohandel.

Material

Olars Ulla använder till stor del naturmaterial. Material som har liten inverkan på naturen vid framställning. Vid produktion av återkommande modeller använder vi oss av OEKO-TEX® certifierade färgleverantörer. En certifiering innebär att textilier, tillbehör och produkter uppfyller höga humanekologiska krav, d.v.s. inte innehåller kemikalier som är hälsoskadliga.

Italienskt bomullsgarn från en leverantör som använder sig av återvunna second-hand-plagg används återkommande i våra kollektioner. Second-hand-plaggen rensas på knappar och dragkedjor för att sedan reduceras till fibrer och spinnas till garn igen. Garnet är ekologisk och har liten inverkan på miljön.

Alla våra solida ullkappor är tillverkade av RWS-certifierad ull. Responsible Wool Standard (RWS) garanterar att ullen kommer från får som lever på ett sätt som är naturligt för arten. I specifikationerna ingår bland annat omfattande regler för utfodring, tillräckliga ytor, rena bås, hållbar odling av betesmarker samt kontakt med personalen. Fåruppfödarna måste årligen visa att de värnar om miljö och natur på sina gårdar, främjar biologisk mångfald och erbjuder rättvisa arbetsvillkor till sina anställda. När fåren mår bra kan vi njuta av mode i ny ull med gott samvete.

I senaste kollektionen är alla stickade ulltröjor och accessoarer gjorda av 100% mulesingfri ull. Mulesing innebär att fåren skalperas på bakdelen för att förebygga angrepp från blåflugor. Speciellt utsatt är fårsorten merino vars veckiga hud gör att det samlas smuts, vilket attraherar flugor. Metoden innebär djurplågeri då ingreppet ofta görs utan bedövning.

Ytterligare en detalj värd att nämna är att Olars Ullas plagg tvättas efter produktion. Detta innebär att du får plagg som håller passformen och inte krymper efter att du tvättat dem. Hos Olars Ulla får du favoriter som håller över tid!

Olars Ulla

.......